Waarom Puro wijnen?
  • Caracterroir
  • Snelle levering
  • Exclusieve wijnen
  • Kwaliteit
Puro Wijnen
Herenweg 9
8300 Knokke-Heist
+32 (0) 50 66 52 24
info@wijnenpuro.be

Château Croque Michotte 2018

 32,99

Herkomst Frankrijk
Type rood
Streek Saint-Emilion – Bordeaux – Frankrijk
Domein Château Croque Michotte
Wijnmakers Pierre Carle
Inhoud 75 cl
Druif Merlot : 74 %, Cabernet franc : 25 %, Cabernet sauvignon : 1 %.

Artikelnummer: 12011 Categorieën: ,

Beschrijving

CHATEAU CROQUE MICHOTTE Saint Emilion Grand Cru AOC
De naam Croque Michotte verwijst naar een pleisterplaats, waar pelgrims voor een broodje terecht konden. In de woonvertrekken van het kasteel lijkt de tijd stil gestaan te hebben, maar niet in de “kraamkamers” van de wijn, wel in tegendeel. Eigenaar Pierre Carle liet in 1994 zijn riante carrière als spoorwegingenieur in Parijs staan voor de lokroep van dit kasteel. Als kind had hij hier zijn vakanties doorgebracht. Spelend heeft hij het vak geleerd van zijn verdienstelijke grootvader Samuel Geoffrion, die hier uitstekend werk verricht had. Na de dood van Samuel vertrouwde zijn weduwe de wijnmakerij toe aan de deskundige “régisseur” Jean Brun, die de naam van het toen geklasseerde kasteel hoog wist te houden. Het bewind van Pierre Carle betekende opnieuw een kwaliteitssprong. Hij investeerde zowel geld als nieuwe inzichten in de wijngaarden en de chais. Toch moest het kasteel zijn statuut “classé” inleveren bij de 10-jaarlijkse herziening in 1996. Wellicht een misverstand blijkt nu. De zwakkere 1992 van zijn voorganger zou de reden zijn. Die jaargang zou toch niet als Croque Michotte gepresenteerd zijn, maar wijselijk onder zijn 2de naam, juist om de eerbiedwaardige eerste naam hoog te houden! Hij hoorde dus niet mee te tellen bij de beoordeling. Croque Michotte ligt op het grensgebied van St. Emilion naast Pomerol en telt 12 ha, beplant met ruim 80 procent Merlot, het edele ras met zachtaardig karakter, dat hier grote wijnen voortbrengt. Carle behoort altijd tot laatsten om te oogsten omdat hij veel belang hecht aan de rijpheid van zijn druiven. Sedert 1997 werkt hij bovendien volledig biologisch met zeer kleine rendementen. Zijn wijnen rijpen een jaar op nieuwe eiken vaten van verschillende tonnenmakers, dit voor een gezochte nuancering in de smaak. In 1999 startte hij trouwens een experiment met een kleine proportie Amerikaanse eik, waarover hij zeer tevreden is. Geklasseerd of niet, zegt Pierre Carle, wat maakt het uit. Hij buigt zijn frustratie om tot een verbeten uitdaging om verder te wedijveren met die selecte club, waartoe hij zich blijft rekenen. Zijn wijnen zijn trouwens beter dan ooit: mooie concentratie, maar vooral veel zachte elegantie en klasse.
Druivesoorten : Merlot : 74 %, Cabernet franc : 25 %, Cabernet sauvignon : 1 %.
Viticultuur : Biologische agricultuur sinds 1997, erkent door Ecocert. Ecocert is een spreekwoordelijke BIO waakhond die haar label toekent aan correcte beoefenaars van biologische agricultuur. Dit label staat op de fles. Iedereen die in aanraking komt met de wijn tijdens het productieproces moet een speciale procedure volgen om contaminatie te voorkomen.
Oogst : Eind juni worden de bladeren rond de druiventrossen weggeknipt om ze meer zonlicht te geven waardoor ze gelijktijdig rijpen. Een handgeplukte oogst. Een eerste doorgedreven selectie gebeurt tijdens het plukken zelf. Daarna worden de druiven op grote trieertafels nogmaals ontdaan van onzuiverheden en druiven van mindere kwaliteit.
Vinificatie :  De druiven worden na hun ontritsing gedeeltelijk ontpit en zacht gekneusd, waarna een koude maceratie van een viertal dagen. Gistingsproces met 4 “délestages” = een techniek waarbij de wisselwerking tussen het most en het sap geoptimaliseerd wordt. Een malolactische gisting in kleinere kuipen. De wijn wordt noch gefilterd, noch wordt er eiwit aan toegevoegd.
Lagering : De wijn wordt op Franse eik gelagerd (experimenten met Amerikaanse eik). 60% nieuwe vaten en 40% jaarlingen.
Kleur : intens robijnrood
Neus : Een palet van zeer rijp fruit met versmolten hout. Een natuurlijke aciditeit door het toepassen van biologische landbouw.
Mond : Een goede vaste structuur met finesse bekomen door de ondergrond van grind in het terroir.
Bewaartijd: minstens12 jaar.
Verpakking : 12 flessen in houten kist
Bordeaux – Saint – Emilion

Om de website van Puro wijnen te bezoeken, moet u de wettelijke leeftijd van 18 jaar hebben. Bent u ouder dan 18 jaar?