Waarom Puro wijnen?
  • Caracterroir
  • Snelle levering
  • Exclusieve wijnen
  • Kwaliteit
Puro Wijnen
Herenweg 9
8300 Knokke-Heist
+32 (0) 50 66 52 24
info@wijnenpuro.be

Carolin Gillot : no bullshit just sulphites

Wat is er zo speciaal aan uw domein?
Wijn is een levensstijl die hoge cultuur en ongedwongen vreugde in harmonie brengt. In ons wijnhuis spreken wij de hele mens aan met ons architectonisch concept, met onze wijnen en met onze ongedwongen hartelijkheid. Denkend volgens Goethe’s uitspraak: “Hier bin ich ein Mensch, hier muss ich sein!
Enerzijds staat de gezellige en ontspannen sfeer van onze diepgekleurde lounge en vinotheek op de voorgrond. Anderzijds weerspiegelt een heldere vormentaal onze eigen eisen aan wijn: respectvol en discreet verwijzen naar de inhoud die voor zichzelf moet mogen spreken. Met LiquidLife hebben wij een reeks hoogwaardige epicuristische evenementen gecreëerd, die de flair van de metropolen naar het rustige Rheinhessen brengen. We nodigen sterrenchefs, sommeliers en hippe wijnbars uit om weekends in Bodenheim te organiseren. Maar zonder hoogdravendheid aan tafel. In plaats daarvan perfectie in vorm, maar ongedwongen. Hartelijk, maar nooit opdringerig.

Wat is uw filosofie?
Het is voor ons belangrijk dat we onszelf en onze terroir herkennen in onze wijnen. Authenticiteit is ons kompas, ook al is het vaak het moeilijkere pad in de wijnbouw.

Naar welke wijnstijl streef je?
Net zoals het gras niet sneller groeit als je eraan trekt worden wijnen niet beter als je ze dwingt snel te rijpen. Daarom worden onze wijnen pas gebotteld na een natuurlijke gisting en een langdurige rijping op de droesem. Sommige van onze wijnen worden pas twee of drie jaar na de oogst op de markt gebracht. Rijping is voor ons geen afbraakproces, maar een zuiveringsproces.
Primaire aroma’s van de druif versmelten en de aroma’s afkomstig van de locatie, de bodem en de rotsen komen naar voren. Pas dan komt onze “genius loci” de terrassen van de Rijn en de leisteenbodem van de Roter Hang tot zijn intrinsieke expressie. Voor witte wijnen op onze breedtegraden is riesling de ideale vertolker van wat terroir wordt genoemd.
Onze rode wijnen hoofdzakelijk Spätburgunder (Pinot Noir) groeien op de kalkrijke bodems rond Oppenheim en Bodenheim. Daar bereiken de druiven hun perfecte rijpheid dankzij de magere maar vrij diepe warme bodem. De delicate aroma’s die alleen door een dergelijk noordelijk klimaat mogelijk zijn en een discreet gebruik van barriques temmen de donkere kracht van de rode wijndruiven en onthullen een adembenemende finesse.

csm_Spanier-Gillot_201810-8J4A4037_55ffa50c0c

Welke van uw wijnen zou u aanbevelen aan iemand die uw wijnhuis nog niet kent – bij wijze van introductie, zeg maar?
Onze QVINTERRA® Riesling VDP.GUTSWEIN. Vijf verschillende wijndorpen en vijf verschillende bodemsoorten hebben ons geïnspireerd tot de Latijnse term QVINTERRA®. De naam geeft aan dat ons wijnhuis wijngaarden bezit in de vijf beroemde plaatsen van het Rijnterras: Oppenheim, Nierstein, Nackenheim, Bodenheim en Laubenheim. De wijn is een sappige, knisperende Riesling die alleen het Rijnterras kan produceren. Levendige zuren, fijn ananas- en abrikozenfruit en een delicaat leisteenaroma zorgen samen voor een appetijtelijke wijn, die u heerlijk kunt drinken bij lichte vis. Of gewoon op zichzelf, als je gewoon zin hebt in een slok goede Riesling.

Op welke wijn bent u bijzonder trots?
De GROSSES GEWÄCHS ROTHENBERG Riesling, ons perceel troont als een adelaarsnest op de top van de helling. Het is het steilste perceel van de ROTHENBERG en draagt de naam ‘Kapellchen’. De wijngaardnaam Rothenberg betekent rode berg en zegt het al. Onze rieslingstokken groeien op een bodem van rode leisteen die zo zacht en poreus is dat de wortels zich letterlijk een weg in de leisteen kunnen eten. Het zijn zeker enkele van de oudste rieslingstokken in Duitsland en ze zijn aangeplant in het begin van de jaren 1930. Voordat de beschermende wetten van kracht werden die het enten van wijnstokken tegen phylloxera voorschrijven. Wij geven de wijn daarom de benaming “wurzelecht”.
Onze VDP.GROSSES GEWÄCHS ‘wurzelecht’ van de wijngaard ROTHENBERG is een iconische wijn geworden die met de hoogste onderscheidingen is bekroond en zeer gewild is. Deze Riesling heeft een ongelooflijk zijdeachtige textuur en een lichtvoetige elegantie die slechts zelden mogelijk is.

Waarom bent u wijnmaker geworden?
Als dochter van een wijnbouwersfamilie heeft het eigenlijk even geduurd maar uiteindelijk besefte ik dat dit mijn leven zou zijn.

Wie is en was jouw grootste voorbeeld?
Mijn vader

Om de website van Puro wijnen te bezoeken, moet u de wettelijke leeftijd van 18 jaar hebben. Bent u ouder dan 18 jaar?