Waarom Puro wijnen?
  • Caracterroir
  • Snelle levering
  • Exclusieve wijnen
  • Kwaliteit
Puro Wijnen
Herenweg 9
8300 Knokke-Heist
+32 (0) 50 66 52 24
info@wijnenpuro.be

Irouléguy: de steile bergwijngaarden uit Frans-Baskenland

Domaine Arretxea is opgericht in de jaren negentig door Thérèse en Michel Riouspeyrous, zij vinden hun inspiratie in de oude en nobele geschiedenis van de wijngaarden van Irouléguy. Michel heeft altijd enorm opgekeken naar zijn grootvader die wijnmaker was, het is met die begeestering dat Michel de liefde voor het wijn maken heeft ontvangen en nooit meer zal kwijtraken! Bovendien kon hij zo de familietraditie verder zetten die dreigde verloren te gaan.

Thérèse als opvoedster en Michel als leraar, zo keerde het koppel terug naar hun geboortedorp en begonnen ze aan hun avontuur.
Ze namen de familieboerderij over en starten met hun wijnproject.
Een totaal avontuur! De grondwerken en de aanplanting gebeurden in 1989, vervolgens in 1993 volgde de ontwikkeling van een kelder met later het eerste oogstjaar. Er werd vanaf het begin een biologische cultuur geïnstalleerd, maar dat was nog maar het begin want vanaf 1998 ging men nog een stap verder en werd de biodynamie op enthousiaste wijze welkom geheten.

Iban en Teo vertegenwoordigen de volgende generatie en hebben een solide wijnreis gemaakt. Ze hebben zich laten inspireren door toegewijde wijnbouwers zoals Jean Marc Grussaute (Camin Larredya in Jurançon) en Elian da Ros (Côtes du Marmandais). Op gebied van eeuwenoude vinificatietechnieken gingen ze ervaring opdoen in Sicilië en op Corsica.

Gelegen in het hart van Baskenland (op de zuidelijke flanken van de westelijke Pyreneeën), bevinden zich de wijngaarden van Irouléguy op een hoogte tussen 200 en 400 meter.
Verspreid op een 15 tal gemeenten rond Saint Etienne de Baïgorry en Saint Jean Pied de Port. Irouléguy wordt met zijn 240 ha beschouwd als een van de kleinste bergwijngaarden van Frankrijk. 2/3 van de oppervlakte bevindt zich op terrassen, op een glooiend terrein wat gevaarlijke en zware beperkingen met zich meebrengt evenals het vele handmatig werk.
De wijngaard van Irouléguy verkreeg in 1970 de gecontroleerde oorsprongsbenaming (AOC) en in 2013 de beschermde oorsprongsbenaming (AOP).

Domaine Arretxea is biologisch-dynamisch gecertificeerd sinds 1998. Dus geen chemische meststoffen, herbiciden, insecticiden en andere synthetische chemicaliën. Dit veeleisende proces is fascinerend. Michel & Thérèse doen een beroep op natuurlijke cycli, maaninvloeden, observatie, natuurlijke balansen en het gebruik van planten. Het is wetenschappelijk omdat er botanici, geopedologen en microbiologen bij betrokken zijn. Het berust op boerenkennis, gezond verstand en intuïtie.
Deze manier van werken staat voor vrijheid, autonomie, complementariteit en dus menselijke ontwikkeling. Dit gedrag gaat hand in hand met een levende biodiversiteit die een rijk en gevarieerd ecosysteem combineert (bloemen, planten, muren, heggen, fruitbomen).

De kleurrijke maand oktober met zijn foehn en de doortocht van gastarbeiders geeft aanleiding tot intense momenten rond een team van een twintigtal druivenplukkers. De druiven worden zorgvuldig en handmatig geoogst in kleine bakjes om zo kneuzingen en oxidatie te vermijden. Er is altijd een dubbele sortering van de oogst, eerst in de wijngaard en dan normaals in de kelder. Deze sociale ervaring rond het ideaal van kwaliteit, respect & vriendelijkheid is voor de familie Riouspeyrous het absolute hoogtepunt van het jaar!

Irouléguy

Om de website van Puro wijnen te bezoeken, moet u de wettelijke leeftijd van 18 jaar hebben. Bent u ouder dan 18 jaar?